Hyppää sisältöön
droptesting

27.12.2023

Kuinka pudotustestaus varmistaa tuotepakkausten suorituskykyä, kun lähetyspakkauksista halutaan luopua?

Pakkaus-lehdessä (7/23 s. 8) oli kiinnostava juttu Amazonin verkko-ostosten toimituksesta kotioville ilman lähetyslaatikkoa Ruotsissa.

Omissa pakkauksissaan lähetettäviksi on valikoitunut tuhansittain tuotteita keittiötarvikkeista urheiluvälineisiin. Erityiskiinnostavaa on maininta siitä, että kaikki tuotteet ovat läpäisseet pudotustestit.

Amazon pyrkii lisäämään tällaisten tuotteiden määrää, joihin ei lähetettäessä lisätä laatikkoa tai pussia. Menetelmällä tähdätään kustannusten, jätteen ja CO2-päästöjen vähentämiseen. Tällä hetkellä globaalisti Amazonin tuotteista jo noin 11 % toimitetaan ilman lisäpakkauksia ja määrää halutaan nostaa. Yhtiö aikoo laajentaa Ships in Product Packaging -ohjelmaansa merkittävästi 2024. Sertifioiduille pakkauksille on tiedossa myös kustannussäästöjä.

Testaustarpeet lisääntyvät merkittävästi

Tämä myös tarkoittaa, että pakkausten testaustarpeet tulevat kasvamaan valtavasti, kun lähetyskustannuksia ja -materiaaleja pyritään kilpailukyvyn ja kestävän kehityksen nimissä alentamaan lähetyspakkauksista luopumalla.

Alkuperäispakkausten täytyy olla vankempia, jotta ne suojaavat sisältöään riittävästi. Se voidaan varmistaa testaamalla pakkaukset etukäteen laboratoriossa. Validointi voidaan tehdä erityisesti tätä varten kehitettyjen ISTA – International Safe Transit Associationin lähetystä edeltävien testien avulla. Testiprotokolliin kuuluu erilaisia menetelmiä, mutta keskitytään tässä kohtaa perkaamaan mainittua pudotustestausta.

Mitä funktioita pudotustestauksella oikein on? Miksi pudotustestaus on ratkaisevan tärkeää ja mitä se varmistaa?

1. Reaalimaailman olosuhteiden simulointi

Pudotustestauksella voidaan testata erilaisia tilanteita ja olosuhteita, joita pakkaukset saattavat kohdata käsittelyn, kuljetuksen ja toimituksen aikana. Ne voivat olla erityyppisiä iskuja, pudotuksia, kolhuja ja shokkeja.

Pudotustesterin (kuva alla) avulla pakkaus voidaan pudottaa täsmällisesti pudotustesterin alustalle eri pudotuskorkeuksista ja -kulmista. Kun halutaan testata luotettavasti, toistettavasti ja vertailukelpoisesti, pudotustesteri on tähän oikea työväline.

pudotustesteri drop tester

2. Tuotteen suojauksen varmistaminen

Testaamalla pakkauksen kykyä kestää pudotuksia, voidaan tunnistaa ja korjata pakkausten herkästi vahingoittuvia kohtia ja varmistaa, että sisällä oleva tuote on suojattu riittävästi vaurioilta.

Eri tuotteilla on erilaiset suojaustarpeet. Pudotustestaus auttaa kehittämään ja räätälöimään pakkausratkaisuja, jotka vastaavat niiden erityisvaatimuksia.

3. Standardien noudattaminen

Monilla teollisuudenaloilla on pakkauksen kestävyyttä koskevia standardeja, ja pudotustestaus on olennainen osa näiden vaatimusten täyttämistä. Sillä voidaan osoittaa, että pakkaus toimii vaaditusti, on turvallinen ja että se soveltuu käyttötarkoitukseensa.

Tiettyjen sertifikaattien saavuttamiseksi ja vaatimustenmukaisuuden ylläpitämiseksi laboratorioiden on osoitettava, että ne voivat suorittaa pudotustestejä.

4. Asiakastyytyväisyys ja brändin maine

Kattava pudotustestaus vähentää tuotevaurioiden todennäköisyyttä, mikä puolestaan parantaa asiakastyytyväisyyttä. Panostaminen pakkausten laatuun voi kohentaa brändimielikuvaa ja mainetta luotettavuuden suhteen, kun tuotteet saapuvat loppukäyttäjilleen ehjinä ja moitteettomassa kunnossa.

5. Kustannustehokkuus

Varmistamalla, että pakkaus on kestävä ja suojaa riittävästi, yritykset voivat vähentää palautuksiin, vaihtoihin ja vahingoittuneisiin tuotteisiin liittyviä kustannuksia & rumbaa.

Pudotustestit voivat auttaa määrittämään tuotteen suojaamiseen tarvittavan riittävän materiaalin määrän, mikä vähentää sekä kustannuksia että pakkausjätettä. Kun sustainability on toiminnan ytimessä, pudotustestaus auttaa sen varmistamisessa.

6. Innovaatiot ja markkinoiden muutokset

Jatkuva testaus haastaa ja kannustaa luomaan tehokkaampia materiaali- ja pakkausratkaisuja. Kun omassa laboratoriossa on pudotustesteri, testejä voi tehdä lähes loputtomasti ja silloin, kun se itselle parhaiten sopii. Etenkin tuotekehitysvaiheessa, ja kun pakkaus tai materiaai muuttuvat, testejä kannattaa tehdä ”liikaa”. Oman pudotustesterin hankinta maksaakin itsensä nopeasti takaisin.

Kuluttajien odotusten ja pakkausten toimitusmenetelmien kehittyessä pudotustestaus auttaa yrityksiä pysymään ajan tasalla markkinoiden trendeistä ja uusista teknologioista sekä niiden mahdollisuuksista.

pakkaus logistiikkaketjussa

Pudotustesteri auttaa tekemään pakkauksistasi luotettavampia

Ships in Product Packaging -tyyppisellä lähestymistavalla pyritään pakkausmateriaalien kestävämpään käyttöön. Tämä ei ainoastaan johda pakkausmateriaalien vähentämiseen, vaan myös vankempiin pakkauksiin, ja pakkausratkaisun arvo tuotetaan suoraan kuluttajalle.

Pohjimmiltaan pakkausten pudotustesteri ei ole vain työkalu pakkauksen kestävyyden arvioimiseen; se on tärkeä väline, jolla varmistetaan tuotteiden suojaus eli riittävä pakkaaminen, standardien noudattaminen, asiakastyytyväisyys, kustannusten minimoiminen ja pakkausinnovaatioiden edistäminen.

Jokaiselle pakkausten testauslaboratoriolle, joka pyrkii saamaan kattavia ja luotettavia tuloksia, pudotustesterin omistaminen on tähdellistä. Pudotustesterit ovat suhteellisen edullisia testilaitteita ja niiden käyttö on helppoa & hauskaa.

Ja miksi haluamme kattavia ja luotettavia tuloksia? Siksi, että voimme tehdä parempia pakkauksiin liittyviä päätöksiä.

Lue myös: Kuka hyötyy pudotustestauksesta? Mikä on täsmätyökalu pudotustestaukseen?

Kiinnostaako pudotustestaus?

Meillä Kvalitestilla on yhteensä yli 100 vuoden kattava kokemus testilaitteista – niin kokonaisten testilaboratorioiden rakentamisesta kuin yksittäisistä pakkaustestereistä. Autamme teitä mielellämme testaustarpeissanne!

Lisäksi meillä on Muuramessa, Jyväskylän kupeessa, hyvinvarusteltu ISTA-sertifioitu pakkaustestauslaboratorio, jossa on mm. pudotustesteri. Jos laitehankinta ei ole ajankohtaista, voimme myös tehdä testit puolestanne.

Haluatko lisätietoja pakkaustestauksesta? Ota yhteyttä:
Taija Jolanki,
ISTA Packaging Dynamics Professional (PDP)
etunimi.sukunimi@kvalitest.com
puh. 020 730 6070