Hyppää sisältöön
ECT vai Mullen

19.01.2024

Aaltopahvin litistyslujuus- ja puhkaisulujuustestin erot ja edut: ECT vs. Mullen Burst

Aaltopahvipakkauksiin kohdistuu käsittelyn, kuljetuksen ja varastoinnin aikana erilaisia rasituksia, jotka voivat aiheuttaa vaaraa ja vahinkoa pakatuille tuotteille.  

Testausmenetelmät, kuten Edge Crush Test (ECT) eli reunan litistyslujuustesti ja Burst Strength Test eli puhkaisulujuustesti (Mullen), antavat yrityksille mahdollisuuden ennakoida näitä haasteita ja räätälöidä pakkauksia niiden mukaisesti. Nämä ovat kaksi yleistä testausmenetelmää aaltopahvin lujuuden arvioimiseksi.

Tyypillinen yritysten kohtaama haaste liittyy siihen, että pitää valita litistyslujuustestin ja puhkaisulujuustestin välillä. Vaikka molemmat testit kertovat laatikon lujuudesta ja kestävyydestä, niitä mitataan eri tavoin. Testimenetelmät palvelevat eri tarkoituksia ja mittaavat eri näkökohtia.

Katsotaanpa tarkemmin, mitä eroja litistyslujuustestin ja puhkaisulujuustestin välillä on, ja sitä, milloin kutakin testiä tulisi soveltaa riippuen yrityksen tarpeista ja vaatimuksista.

Litistyslujuustesti vs. puhkaisulujuustesti

Reunan litistyslujuustesti ECT

Litistyslujuustesti ECT on standardoitu laboratoriotestimenetelmä, jota käytetään aaltopahvinäytteen poikkisuuntaisen murskauksen mittaamiseen. ECT-testin suorittamiseksi näytteeseen kohdistetaan voimaa kohtisuoraan vakionopeudella 12,7 mm/min, kunnes se romahtaa.

➡️ ECT on todellinen suorituskykytesti,ja se liittyy suoraan laatikoiden pinoamisvoimakkuuteen ja pakkauksen suojauskykyyn.

ECT litistyslujuustesti

Puhkaisulujuustesti Mullen

Puhkaisulujuustesti (Mullen tai burst-testi) on ollut pitkään tärkeä tekniikka aaltopahvin kestävyyden ja lujuuden mittaamisessa. Se antaa hyvän kuvan pahvin käsittelynkestävyydestä.

Puhkaisulujuustesteri (Mullen burst) mittaa paineistetun kalvon avulla, kuinka paljon painetta aaltopahvilaatikon sivu voi kestää ennen kuin se rikkoutuu. Se siis mittaa murtumislujuutta tai voimaa, joka tarvitaan reiän puhkaisemiseen aaltopahvin läpi.

Jotta tuote saapuu määränpäähänsä hyvässä kunnossa ilman, että pakkaus vahingoittuu logistisessa ketjussa, on tärkeä suojata se pakkauksella, jolla on suuri murtumislujuus. Puhkaisulujuustesti mahdollistaa pahvin eri laatujen vertailun ja parhaan pakkausratkaisun löytämisen tuotteille.

Milloin kutakin testiä kannattaa käyttää?

Litistyslujuustesti ECT

Litistyslujuustesti kuvaa aaltopahvin reunan puristuslujuutta ja kykyä ylläpitää muotonsa, kun siihen kohdistuu pystysuora voima.

1. Soveltuu yrityksille, joiden jakeluketjussa on paljon pinoamista ja lavaamista.

2. Ihanteellinen silloin, jos kuljettamisessa ei esiinny paljoa sivuttaisvoimia, jotka aiheutuvat nopeista käännöksistä, äkillisistä pysähdyksistä, kiihtyvyydestä tai muutoksista kuljetusajoneuvon liikesuunnassa.

3. Ei vaadi vähimmäismäärää kartonkia, mikä mahdollistaa kevyemmät laatikot.

4. ECT-luokitellut laatikot ovat yleensä kevyempiä, mikä voi auttaa vähentämään toimituskuluja ja ympäristövaikutuksia.

Puhkaisulujuustesti Mullen

Puhkaisulujuustesti kuvaa aaltopahvin käsittelynkestävyyttä ja lujuutta

1. Sopii yrityksille, jotka ovat huolissaan pakkaustensa epäasianmukaisesta käsittelystä logistisessa ketjussa ja tavaroista, jotka todennäköisesti liikkuvat pakkauslaatikkojen sisällä.

2. Testi laskee vastusvoiman kuljetettaessa tavaroita, jotka voivat kohdistaa voiman pakkauksen sivuseiniin.

3. Vaatii kartongin vähimmäisneliöpainon, mikä takaa tietyn lujuuden.

4. Tarpeellinen sellaisissa skenaarioissa, joissa kuljetuksen aikana on odotettavissa kovaa käsittelyä.

Yhteenveto

✅ Tee litistyslujuustestejä (ECT), kun haluat varmistaa pakkausten pinoamis- ja puristuskestävyyden.

Tutustu myös: Litistystesteri

✅ Jos olet huolissasi pakkauksen murtumisesta tai puhkeamisesta kuljetuksen tai käsittelyn aikana, tee puhkaisulujuustestejä (Mullen).

Tutustu myös: Puhkaisulujuustesteri (Mullen burst)

Lähteenä Techlab Systemsin artikkeli ECT vs Burst Strength Test: main differences

Tarjoamme suorituskykyiset testilaitteet molempiin testausmenetelmiin! Haluatko lisätietoja? Ota yhteyttä: